Verantwoorde Visvangst

2 oktober 2017 geplaatst

Duurzaamheid en verantwoorde visvangst staat bij John West hoog in het vaandel. Daarom investeert Thai Union (onze moedermaatschappij) veel in onderzoek en innovatie van vismethodes en dit zullen we blijven doen.

John West vist op drie manieren:

  •  Pole & Line

“Pole-en-Line” vissen houdt in dat een bepaald type hengel en lijn wordt gebruikt. Helaas is er niet genoeg Pole & Line vangst om aan de hele wereldwijde vraag te voldoen. Daarom hanteert John West ook andere vismethoden.

  • Purse Seine – FAD

Een Fish Aggregating Device, afgekort FAD, is simpelweg een drijvend object dat tonijn aantrekt. De meeste Purse Seine boten waar John West vis van afneemt zetten niet-verstrikkende FAD’s in waardoor het risico van het vangen van bedreigde diersoorten wordt verminderd.

  • Purse Seine – FAD FREE

Hierbij worden geen FAD’s gebruikt en alleen vrij zwemmende scholen tonijn gevangen. 

‘Pole & Line’ Tonijn Feiten

De wereldwijde voorraad van Pole & Line is zeer beperkt. Minder dan 10% van alle tonijn in de wereld wordt gevangen met de Pole & Line methode. Er is simpelweg niet genoeg Pole & Line vangst om aan de wereldwijde vraag naar tonijn te voldoen.

Er zijn ongeveer 10 Pole & Line boten nodig voor elk traditioneel Purse Seine boot om aan de wereldwijde vraag naar tonijn te voldoen.

Bijvangst

Bijvangst, of onbedoelde vangst van andere soorten dan waarop gevist wordt, is een belangrijk onderwerp voor John West. Bij elke vistechniek is er echter risico op bijvangst. Bij Pole & Line wordt dit risico niet minder. En bij Pole & Line is er visaas nodig; de vis die vaak als aas wordt gebruikt is een vitale voedselsbron voor kustbevolkingen. De toename van het gebruik van vis als aas zal een grote impact hebben op de mensen en gemeenschappen in visgebieden over de hele wereld.

Thai Union (ons moederbedrijf) heeft flink geïnvesteerd in onderzoek en innovaties om de bijvangst tot het laagste mogelijke niveau te reduceren. We zijn trots op deze vooruitgang, maar we zijn vastbesloten om verder te werken aan de vermindering van bijvangst.

Dolfine Safe

Veder is John West tonijn Dolfin Safe. Dolfijnen zwemmen niet in de buurt van de Skipjack tonijn, die altijd wordt gebruikt voor tonijn in blik van John West in Nederland. Dit geldt voor dolfijnen in alle oceanen en daarmee ook voor de Atlantische en Indische oceaan, waar de tonijn van John West vandaan komt.

WAAROM GEBRUIKEN WE NIET 100% POLE & LINE OF 100% FAD VRIJ?

Pole & Line of FAD vrij betekent niet automatisch dat de vis van een duurzame visserij afkomstig is; het is slechts een vismethode; één element in de totale supply chain.

MSC-certificering beoordeelt alle aspecten van de keten, inclusief de vismethode, zodat het een compleet beeld geeft van de duurzaamheid van een visserij. Daarom beschouwen onze partners bij WWF de MSC-norm als de meest betrouwbare certificering en ondersteunen zij ons op het gebied van MSC-certificering voor al onze producten.

Delen

Ook interessant

Bewuste visweek

Deze week is het bewuste visweek. Het draait zeven dagen om duurzame zeeën en bewuste visvangst. En dat is belangrijk, want overbevissing ...

Lees meer

John West & WNF ondersteunen de duurzame visvangst in Oost-Afrika

Bij John West juichen we communities van vissers over de hele wereld toe, die net zo gepassioneerd zijn over het behoud en ...

Lees meer