Lekker met het seizoen mee-eten

18 mei 2020 geplaatst

Gezond, beter voor het milieu en óók nog eens leuk en leerzaam voor de kids: koken met seizoensgebonden groenten. We leggen je uit hoe dit zit en helpen je op weg met een paar tips én een lekker, typisch John West recept dat helemaal past bij deze meimaand.

 

Gezonde keuze

Variëren in je weekmenu is, zeker met opgroeiende kinderen thuis, hartstikke belangrijk. We legden eerder al uit hoe je dat op een slimme én leuke manier aanpakt. Naast gezond (want: veel verschillende voedingsstoffen) is variëren ook goed voor de smaakontwikkeling. Door je kroost verschillende smaken voor te schotelen, leren ze die ook waarderen. Krijg je makkelijkere eters van! Als je ‘met het seizoen’ mee eet gaat dat variëren automatisch: ideaal. Bovendien smaken groenten ‘vers van Hollandse bodem’ vaak nét wat lekkerder. De vitaminen en mineralen blijven namelijk optimaal bewaard en de smaak is voller.

 

Hoeveel groente eet je per dag?

Voor volwassenen is het advies: 250 gram groente per dag. Kinderen van 1 tot 3 jaar geef je 50 tot 100 gram per dag, van 4 tot 8 jaar is dat iets meer: 100 tot 150 gram. Maar dit mag altijd meer zijn! “Groenten kun je eigenlijk niet genoeg eten”, legt voedingsdeskundige Brenda Frunt uit. “En je hoeft je hierbij echt niet te beperken tot het avondeten. Denk ook eens aan tomaatjes al extra broodbeleg, een groene smoothie, lekkere salade of groenteomelet tijdens de lunch en als ‘vieruurtje’ een groentebordje met humus-dip. Zijn de kids vaak ook dol op.”

 

Duurzaam

Doordat je seizoensgroenten ‘van dichtbij’ haalt - en de producten dus geen lange reis naar jouw bord hoeven te maken - is het vaak minder belastend voor het milieu. Maar ook het productieproces speelt een rol. Voedsel uit een kas is bijvoorbeeld vaak minder energiezuinig geproduceerd dan voedsel van het land, zeker als de kas verwarmd moet worden. Begint het je al te duizelen? In de Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal kun je de duurzaamheidsscore van alle groente- en fruitsoorten per maand terugvinden. Je ziet dan welke producten je wel of beter niet kunt kopen, afhankelijk van het land van herkomst én de tijd in het jaar. Handig!

 

Leuk én leerzaam

Het aanbod in de supermarkt is natuurlijk lekker compleet, maar waarom niet eens langs de boer rijden? Een leuk en leerzaam uitje. En misschien mogen de kinderen zelfs een handje helpen. Die aardbeien smaken toch lekkerder als je ze zelf hebt geplukt! Ook leuk: leg zelf een klein groentetuintje aan of zet een kweekkastje neer. Dan leer je vanzelf, op een leuke manier, welke groenten bij het seizoen horen.

 

Mei: aspergetijd!

Het aspergeseizoen loopt van eind maart tot eind juni. Het ‘witte goud’ ligt dus al een paar weken weer volop in de supermarkten én bij de boer. Asperges gaan traditiegetrouw goed samen met zalm. Met onze ‘aspergerisotto met zalm’ geef je een lekkere twist aan dit succesnummer:

 

Smakelijk!

 

Delen

Ook interessant

Hoe belangrijk is makreel voor jou?

Dat vis gezond voor je is, dat weet iedereen wel. Maar hoe belangrijk is makreel eigenlijk voor je? Wij vragen het aan ...

Lees meer

Meer sporten in 2021? Let ook op je voeding!

Januari: de eerste weken van een gloednieuw jaar. Vol plannen en mogelijkheden waar je natuurlijk het allerbeste uit wil halen. Staat ‘meer ...

Lees meer