Franse aardappelgratin met tonijn

6 personen
Langer dan 1 uur
Hoofdgerecht
Tonijn

Bereiden

  1. Schil de aardappelen. Hak de knoflook en uien fijn. Maak de bouillon. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Fruit de uitjes in een pan. Als de uitjes glazig zijn, voeg dan de witte wijn en de helft van de bouillon toe.
  3. Voeg de knoflook en het laurierblad toe. Laat het geheel sudderen onder constant roeren tot alle vloeistof is verdampt.
  4. Snijd ondertussen de aardappelen in kleine reepjes. Laat de tonijn uitlekken. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en een beetje olie.
  5. Bedek de bodem met ongeveer 1/3 van de aardappelschijfjes. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de helft van het uienmengsel hier overheen en dek af met een tonijn van 1 blikje.
  6. Herhaal stap 5 en maak de gratin af met de laatste aardappellaag. Verdeel de rest van de bouillon over het gerecht en dek het geheel af met aluminiumfolie.
  7. Zet de ovenschaal voor een uur in de oven. Haal dan het aluminiumfolie van de schaal af, verdeel de boter in plakjes over de gratin en zet de schaal nog voor 5 minuten terug in de oven.
  8. Laat het gerecht een beetje afkoelen alvorens het te serveren.

 

TIP: Lekker als hoofdgerecht, maar ook perfect als bijgerecht naast een goed stuk vlees!

Ingrediënten

  • 2 blikjes John West MSC Tonijnmoot in Water (145g)
  • 1 kg aardappelen
  • 250 ml runderbouillon
  • 5 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 50 ml witte wijn
  • 50 g boter
  • olijfolie
  • peper en zout
Delen
Print